Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1999 – Есперанто, година 113През 1999 г. се ражда идеята за младежката организация с нестопанска цел, известна под името E@I (на есперанто се произнася „е че и“).

Първоначално буквата E означава „есперанто“, но впоследствие често се свърза с „edukado“ (образование). I е означение за „интернет“, а символът @ показва свързаността на есперанто/образованието с модерните средства за комуникация. Затова от 2005 г. като официална форма на името е регистрирано съкращението E@I.

Целта е популяризиране и обучение по есперанто с помощта на световната мрежа и други съвременни електронни средства.

Най-популярните проекти на организацията са порталът lernu.net, компактдискът Esperanto Elektronike и серията видеа Esperanto Estas… (есперанто е…).

Lernu.net има над 100 000 регистрирани потребители, които изучават есперанто или усъвършенстват езиковите си умения онлайн.

Компактдискът Esperanto Elektronike съдържа полезна информация за международния език, начините за изучаването му и есперантската култура.

Видеата Есперанто Е… представят по атрактивен начин различни аспекти на международния език и използването му за различни цели.Списание AmUzE прави официалния си дебют по време на Световния есперантски конгрес (UK) в Берлин през 1999 г.

Първоначално изданието е замислено като част от учебен комплект от помагала, но тъй като списанието е относително самостойна част от комплекта, става възможно то да започне да излиза отделно.

Мотото на AmUzE е: „Bunta! Facilstila! Distra kaj utila!“ (пъстро, лесно като стил, забавно и полезно). Използва се лимитиран речников запас, така че текстовете да са достъпни и за начинаещи.

Както името на списанието, така и почти всички рубрики в него представляват игри на думи. „Am“ е коренът на думата „любов“; „Uz“ означава употреба, полезност; E е първата буква от името на езика есперанто. Като една дума това означава „забавно“. Тоест, „AmUzE“ e развлекателно списание за нещата, които обичаме и от които имаме полза, свързани с международния език.

Създател и главен редактор на списанието е Мариана Евлогиева. В списването и редактирането участват есперантисти от различни страни.

Очаквайте скоро в сайта espereto.com отделна секция, посветена на списанието. В нея ще бъдат качени архивните броеве, а в малко по-далечна перспектива се обмисля издаването на AmUzE в онлайн вариант.


Още за 1999 г. – в Уикипедия.

1 коментар на 1999 – Есперанто, година 113

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>