Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

99-и Световен есперантски конгрес: 26 юли – 2 август 2014 г., Буенос Айрес (Аржентина)

Току-що завърши ежегодният най-голям форум на Световния есперантски съюз (Universala Esperanto-Asocio – UEA). Тази година Световният есперантски конгрес (Universala Kongreso – UK) се проведе в Латинска Америка – в аржентинската столица Буенос Айрес от 26 юли, деня на Есперанто, до 2 август.

Конгресната седмица, както обикновено, имаше богата и пъстра програма. Деловата й част беше посветена на темата „Дали внуците ще ни благославят?“ – таза реплика към едно от най-популярните стихотворения на Л. Л. Заменхоф обедини не анализите на направеното досега и стратегическите планове за бъдеща работа на UEА, но и дискусиите за световно устойчиво развитие в обществен, икономически и екологичен аспект. Важността на темата стана още по-очевидна, след като като точно в дните на конгреса страната домакин изпадна в технически фалит за втори път от началото на века, тъй като не постигна споразумение в преговорите си с хедж фондовете.

Програмата на конгреса включваше разнообразни елементи: от научни доклади и изпитни сесии до курсове по аржентинско танго и хорър филми на есперанто. За първи път по време на Световен есперантски конгрес се проведе и необичаен футболен мач – първата официална изява на есперантски сборен отбор във футболната асоциация NF-Board. Nouvelle Fеdеration-Board или Non-FIFA Board е лига на отбори, нечленуващи във ФИФА. Повечето от тях, с много малки изключения като Монако, представляват общности, които нямат статут на самостоятелно държави, например Тибет, Окцитания, Северен Кипър. Противник в приятелския мач беше отборът на арменската общност в Аржентина. Есперантският отбор включваше участници в конгреса от Аржентина, Бразилия, Германия, Колумбия, Конго, Куба, Никарагуа и Русия, които за пръв път играха заедно и загубиха, но загубата не попречи на мача да се превърне в празник на приятелството и ентусиазма.

„Виновниците“ за събитието от местния конгресен комитет бяха подготвили и екскурзии за всеки вкус – неколкочасови обиколки на града-домакин, целодневни екскурзии из региона, както и по-дълги програми преди и след конгреса. Така бяха задоволени интересите както на любителите на градските разходки, така и на желаещите да посетят аржентински ферми и да видят истински гаучоси или пък на любознателните към историята на Аржентина и почитателите на легендарната й първа дама Евита Перон. А че в Аржентина има много красиви и интересни за гледане неща, това личи дори от снимките:

Ежедневно за случващото се в Буенос Айрес разказваше „конгресният куриер“, както наричат бюлетина на събитието, който всяка година има различно заглавие. „Гласът на Буенос Айрес“ споделяше с участниците и с онлайн читателите си официална и неофициални информация. Вкл. и лични съобщения като тази куриозна обява:

Belan sorchon
Mia samchambrano ekzercas sian vochon pri la himno kaj mi klare kaptas fragmentojn: “Kompreneble unu la alian”, “la belan sorchon de l’ homaro”… Bonvolu malmemori!
Anonimulo

Анонимен конгресист съобщава, че съквартирантът му гръмко пее в хотелската стая есперантския химн с погрешен текст и моли тези, които го чуват, да не запомнят думите. 🙂

Всички броеве на конгресния бюлетин може да се намерят тук в PDF-формат.

Следващият, стотен Световен есперантски конгрес ще се проведе в Лил, Франция от 25.07.2015 до 01.08.2015.

Вече е избран и домакинът на 101-ия Световен есперантски конгрес – гр. Нитра в Словакия. За 2017 г. има няколко кандидатури, една от които е Монреал, Канада.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>