Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

Muzaiko.info – новото младежко музикално радио на есперанто

Google Translate / Превод / traduko


През 2011 г., по време на британския есперантски конгрес, няколко млади ентусиасти решават да създадат 24-часово радио на есперанто.

Така се ражда проектът Музаико. Името е игра на думи – комбинация от „музика“ и „мозайка“.

Мотото на радиото „Mojoseco kaj muziko – Muzaiko“ също се заиграва с езика. Съществителното „mojoseco“ е производно от думата „mojosa“, която от своя страна е съкращение от  „modernjunstila“ и означава „модерен младежки стил“. Първоначално думата се използва само в жаргона на младите есперантисти, но постепенно навлиза в обща употреба. Тоест, Музаико означава модерно, младежко и стилно музикално радио. С една дума – яко!

Информирайте се и информирайте за Muzaiko!

На официалния сайт muzaiko.info се публикува програмата за деня, а в календара можете да откриете линкове към архивите на радиото по дни. Програмата е тричасова, като се повтаря през цялото денонощие, така че може да се следи от всички краища на света.

Програмата е подходяща за напреднали, начинаещи и дори за абсолютно невладеещи есперанто, които искат да чуят как звучи езика.

Слушайте на компютъра или по телефона!

Ако искате да слушате радио Muzaiko,  най-лесният начин е да изтеглите този файл и да го стартирате с предпочитания от вас плейър. Безплатната програма WinAmp например се справя перфектно. Може и да не записвате файла, а направо да го отворите, когато се появи прозорче с бутони за избор – кликнете OPEN (Отвори), а не SAVE (Съхрани).

Засега радиото ползва услугата  Radionomy, чрез която се урежда излъчването и авторските права, но екипът има амбициите да се сдобие със собствена технология. Ако слушате през   Radionomy, можете директно да виждате информация за последните тракове и да оставяте коментари.

    Можете да пуснете радиото директно от Espereto.com – вижте в лявата колонка карето „Muzaiko: Слушайте радио, докато четете!“ и кликнете върху стрелката в него, горе вляво от центъра. Радиото ще се изключи, ако затворите тази страница! Ако отворите друга страница от нашия сайт, можете отново да пуснете радиото по същия начин. Но по-лесно е да оставите активираната страница отворена и да продължите да сърфирате из Интернет, като отворите нов прозорец във вашия браузър.

Ако предпочитате, използвайте за радио вашия Android-апарат.

Ако искате да пропуснете музиката и да слушате само новини, интервюта,  радиотеатър и т.н., възползвайте се от подкаст услугата, за която можете да направите и безплатен RSS-абонамент.

Ако владеете добре есперанто, можете да видите всички начини за слушане в уеб сайта на Музаико или в неговия уики справочник.

Станете част от екипа!

Пак от справочника или от групата  retradio-projekto в Гугъл ще разберете как можете да се включите в проекта – като пишете или четете новини, правите интервюта или пък чрез компютърните ви умения.

EspeReto.com пожелава успех на проекта и приятно слушане!

На снимката: част от якия екип на якото радио Muzaiko. 🙂

5 коментара Muzaiko.info – новото младежко музикално радио на есперанто

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>