Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

101-и Световен есперантски конгрес: 23 – 30 юли 2016 г., Нитра (Словакия)

(Публикацията е актуализирана на 31.07.2016 г.)


От 23 до 30 юли в словашкия град Нитра се проведе конгресът на Световния есперантски съюз (Universala Kongreso de Universala Esperanto-Asocio).

За сто и първи път есперантисти от всички континенти се събраха на своя най-голями ежегоден форум. Макар че думата „конгрес“ навежда на мисли за делово (и може би дори скучно) организационно мероприятие, според вече над столетната традиция това всъщност е едноседмичен празник. Конгресът е пъстра мозайка от събития, свързани с литературата, изкуствата, науката, образованието, актуални общественозначими теми и дори футбол!

Главната тема на конгреса тази година бе: „Социална справедливост – езикова справедливост“.

Пълната програма можете да видите в сайта на UEA – по дни и по азбучен ред на събитията.

Както обикновено, паралелно в различни зали се провеждаха по няколко мероприятия едновременно – всеки участник може да избере според своите интереси, езиково ниво и настроение в момента къде иска да се включи.

За тези, които обичат да учат дори през лятото, има курсове по есперанто и по местия език.

За любителите на науката са предназначени ежедневните лекции, организирани от Международния конгресен университет и Международната академия на науките – Сан Марино.

Феновете на изкуствата могат да посещават концерти, спектакли, срещи с писатели или творчески ателиета по музика, танци и т.н.

Различни членуващи в UEA организации също провеждат свои срещи по време на конгреса – има интересни събития за хора от бизнеса; за професионалисти (юристи, медици, журналисти, икономисти и др.), за атеисти и вярващи (християни, уон будисти); за радиолюбителите, вегетарианци, незрящи, филателисти, ротарианци, любители на айкидо и т.н.

През това време е отворена конгресната книжарница, в която освен книги и списания, може да се видят и купят дискове с музика, различни учебни помагала и какви ли не сувенири.

А който желае, може да поседне и в киносалона и да гледа на есперанто един или дори всичките 7 филма за деня!

Докато повечето участници се забавляваха, членовете на Комитета успяха да проведат няколко заседания, да изберат ново ръководство с тригодишен мандат, да поговорят за стратегии и близки планове, както и да обсъдят някои промени в Устава на Световния есперантски съюз.

За всичко това може да се прочете в ежедневния конгресен бюлетин. Всички броеве в PDF формат можете да прегледате или свалите оттук: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. По традиция всяка година изданието има различно име, обикновено то е свързано със страната-домакин. Тази година бюлетинът се нарича „Прибински куриер“. Наречен е на името на владетеля на областта Нитра – принц Прибина (ок. 800-861 г.).

Естествено, в 21-ви век информацията не се разпространява само на хартия. Всеки ден беше излъчван над едночасов подкаст с интервюта на актуални теми. Записите можете да чуете тук. Изберете темата, която ви интересува, и кликнете върху нея. Ще се отвори страница с много удобен плейър, който дава възможност да видите отделните части на програмата, да избирате какво да чуете или да свалите записа на вашия компютър.

Още от първия ден и организаторите, и участниците започнаха да качват видеорепортажи в интернет.

Ето един от първите – от :

Имаше и излъчване наживо. Благодарение на Ласло Силваши от Унгария, желаещи от всички точки на света можеха виртуално да се разходят из града – ако предпочитат, дори с оркестър; да надникнат в приемната на конгресния център или да се потопят в атмосферата на събитието; да погледнат какво се случва на Научния форум или на срещата на есперантските центрове; да присъстват на репетиция на Международния есперантски хор или да слушат някой концерт – например концерта, състоял се на главния площад на Нитра:

Още видеа и различни гледни точки можете да видите тук, тук и тук.

А ако сте любители на футбола, можете дори да изгледате цялата среща между сборната есперантска команда и местен словашки тим. Няма да издаваме резултата, само ще кажем, че поради невъзможността да тренират заедно, играчите от интернационалния отбор се класираха на… предпоследно място. 😉

На когреса и извън него през тази седмица се случиха още много интересни неща. Опитахме се да представим няколко парченца от музайката на есперанто – пъстрия език!

Есперанто - пъстър език

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>