Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1980 – Есперанто, година 94През 1980 г. излиза Пълна аналитична граматика на есперанто (Plena Analiza Gramatiko).

Тя е напълно преработено четвърто издание на Пълната граматика (Plena Gramatiko) на авторите Kalocsay и Waringhien, която се появява за пръв път през 1935 г.

Макар че граматиката е на изключително високо академично ниво, тя е написана на достъпен език, така че се ползва от много широк кръг от потребители.Списание Monato (в превод на български – Месец) е основано през 1979 г., но първият му брой излиза през януари 1980 г.

Оттогава досега списанието излиза ежемесечно.

Monato е независимо издание на есперанто, което се занимава с актуални въпроси от сферата на политиката, културата, науката и т.н. Редакционният екип е международен. Създател и дългогодишен главен редактор е Stefan Maul, който в отскоро се е оттеглил от активна работа и е почетен главен редактор.

Официалният сайт на Monato e http://www.monato.net/.Загребският метод за изучаване на есперанто е една от най-успешните системи за преподаване на международния език.

Методът се основава на много сериозни изследвания за честотата на използваната лексика. Така минимумът от морфеми, които трябва да бъдат усвоени в началния курс, е сведен само до 500, но с тяхна помощ се покриват 95% от необходимото за активна и пасивна употреба на езика в обичайни ситуации – говорене, писане, слушане и четене на есперанто.

Изключително предимство на метода е, че авторският колектив създава не само учебник за начинаещи, но и много помощни материали – учебни четива, учебни комикси, аудиокасета (текстове, упражнения и песни), серия адаптирани и оригинални романи на базата на лексиката от началния курс и дори специално списание „Ovo“.

Съществува и учебник за напреднали, както и оригинален роман „Герда изчезна“ (Gerda Malaperis) от Claude Piron, който също се ползва с много голяма популярност в изучаването на есперанто.

Главна роля за създаването на метода изиграва хърватският есперантист Златко Тишляр.

Оригиналният учебник за начинаещи е адаптиран на около 30 езика, вкл. на български (от Мариана Евлогиева). Българското издание е отпечатано и на брайлов шрифт за незрящи.

Предстои ново, актуализирано издание за българи, което скоро ще бъде публикувано и в сайта espereto.com.През 1980 г. е създадена професионалната есперантска трупа La Krizalido (Какавидата).

Двамата й основатели са бивши членове на теътър TESPA, които се отделят от старата формация, тъй като заминават да живеят в друг град.

В периода 1980-2000 г. театърът поставя нов спектакъл почти всяка година по оригинални и преводни пиеси.

Седалището на театъра е в градчето Figeac в Южна Франция, но сцените му са из цял свят.


Още за 1970 г. – в Уикипедия.

3 коментара 1980 – Есперанто, година 94

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>