Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1963 – Есперанто, година 77През 1963 г. в София се провежда 48-ият Световен есперантски конгрес (UK).

Той е един международните есперантски форуми с най-многобройни участници. Присъстват близо 3500 души от цял свят – с над 200 души повече, отколкото на юбилейния конгрес в Полша през 1959 г., посветен на 100-годишншната от рождението на инициатора на есперанто д-р Л. Л. Заменхоф.

Председател на конгресния комитет е Никола Алексиев.През същата година в България се провежда и 19-ият Международен младежки конгрес на есперанто (IJK).

Във Враца се събират над 550 младежи от цял свят.

Младежкият конгрес във Враца също е рекордьор по брой на участниците – той е първият конгрес на Световната есперантска младежка организация (TEJO), който надхвърля 500 души.През 1963 г. започва да излиза Kontakto (Контакт).

Това е двумесечно списание на TEJO, издавано от Световния есперантски съюз UEA.

Предназначено е както за младежи, така и за начинаещи.

Има рубрики с текстове, обозначени като „лесни“ и „много лесни“.

Списанието се чете в над 90 страни по света.Музикалната есперантска лига (MEL) се създава през 1963 г. по инициатива на Giovanni Battista Briano.

Лигата издава сп. „Музика“ (Muziko).

Дълги години неин председател е българинът Димитър Терзиев. Терзиев е създател и ръководител и на Международния есперантски хор, който репетира и изнася концерти по време на световни есперантски конгреси (UK).


Още за 1963 г. – в Уикипедия.

1 коментар на 1963 – Есперанто, година 77

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>