Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1974 – Есперанто, година 88Световната мрежа за безплатно гостуване на есперантисти съществува от 1966 г. под името Programo Pasporto (Програма Паспорт). Осем години по-късно тя променя името си и начина на работа.

Под името Pasporta Servo (Паспортна Служба) услугата, която сега обединява хиляди есперантисти в над 90 страни, за първи път отпечатва адресник на своите членове през 1974 г. под формата на книжка. Хората, които приемат безплатно други есперантисти в дома си, получават адресника безплатно.

Хората, които нямат възможност да приемат гости, могат да се включат в системата, като закупят адресника и по този начин станат членове на Pasporta Servo.

Печатното издание излиза и досега, но в последните години паралелно с него системата се развива и чрез Интернет.Списание Juna Amiko (Млад Приятел), създадено през 1974 г., е насочено към ученици и начинаещи в изучаването на международния език.

Списанието използва списък от най-често употребявани думи, които гарантират, че е разбираемо още от най-ранните нива на изучаване на есперанто. Думите, които не влизат в този списък, се маркират и обясняват допълнително. Тук можете да видите колко малко е необходимо да научи човек, за да започне да чете и разбира това издание.

Juna Amiko е не просто полезно учебно помагало – списанието е изключително забавно и много от абонатите му остават такива дори след като добре овладеят езика.

Наред с текстовете има скечове, които могат да се изпълняват по време на учебния процес или като отделни спектакли; кръстословици; игри; карикатури и много други неща, които доказват, че ученето може да е нещо изключително приятно.

Juna Amiko се издава от ILEI – Международна лига на есперантистите учители, а негови дългогодишни редактори са основателят Geza Kurucz и Stefan MacGill.


Още за 1974 г. – в Уикипедия.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>