Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1994 – Есперанто, година 108През 1994 г. папа Йоан Павел ІІ за пръв път включва есперанто в списъка на езиците, на които произнася традиционния си благослов „към града и към света“ (urbi et irbi) на Великден и на Коледа.

Йоан Павел ІІ владее международния език и многократно поздравява на есперанто различни есперантски форуми. Участва и в предавания на есперанто на Радио Ватикана, което редовно излъчва на международния език от 1977 г.

Настоящият папа Бенедикт 16 продължава традицията на предшественика си и есперанто продължава да е сред езиците папските великденски и коледни приветствия.През 1994 г. носител на Нобелова награда за икономика става проф. Райнхард Зелтен (Reinhard Selten). Той е първият немец, получил това отличие.

Той е един от около 30-те нобелови лауреати, за които е известно, че са изучавали есперанто или публично са подкрепяли международния език на д-р Заменхоф.

Проф. Зелтен не просто подкрепя идеята, но и е много активен есперантист. Член е на международната академия на науките AIS San-Marino. Бил е ректор на конгресния университет, който традиционно се провежда по време на световните есперантски конгреси. Автор и редактор е на различни научни разработки и книги на и за есперанто.


Още за 1994 г. – в Уикипедия.

1 коментар на 1994 – Есперанто, година 108

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>