Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1996 – Есперанто, година 110През 1996 г. за пръв път в България се излъчва чуждоезиков курс по телетекст – Курс по есперанто за начинаещи по Загребския метод, адаптиран за българи и за телетекст от Мариана Евлогиева.

12-те урока са излъчени неколкократно. Това първият в света курс по есперанто за телетекст.През същата година Курсът по есперанто за начинаещи по Загребския метод се публикува и в уеб вариант. Контактите между курсистите и преподавателя Мариана Евлогиева се осъществява по електронна поща.

Интересно е, че сред първите, обучавани по този курс, има и чужденци.

Нямаме данни за по-рано публикуван курс по друг език, така че вероятно това е първият чуждоезиков уеб курс за българи.

Скоро ще предложим в този сайт нова, преработена уеб версия на курса.През 1996 г. компанията Warner издава диск със заглавието „Есперанто“.

Текстовете на песните са главно на есперанто, но има също и откъси английски, френски, италиански, немски, испански и японски.

Изпълнителите са от цял свят, вкл. български народен хор.

Записите са осъществени в София, Йоханесбург, Хавана, Москва, Мадрид, Единбург и Рио де Жанейро.

На обложката не са посочени нито имената на изпълнителите, нито на композиторите, но сред парчетата се разпознават кавъри на такива световноизвестни произведения като „Ода на радостта“ – на есперанто заглавието е „La Rido“ (Усмивката).През 1996 г. в Шанхай, Китай, се провежда първият Азиатски есперантски конгрес (Azia Kongreso de Esperanto).

Поради засиления интерес към международния език в страните от този континент, азиатските есперантисти започват да правят свои общи форуми веднъж на три години, а регионалният обхват все повече се разширява, увеличава се и броят на участниците.

Последният Азиатски есперантски конгрес се състоя през 2010 г. в Улан Батор, Монголия, а следващият 7-ми ще се проведе през 2013 г. в Израел.


Още за 1996 г. – в Уикипедия.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>