Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

2004 – Есперанто, година 118Аудиокнигите на есперанто имат дългогодишни традиции, като са използвани различни актуални за съответното време носители. Затова съвсем закономерно през 2004 г. се появява и първата аудиокнига на есперанто в новия тогава mp3-формат.

Става дума за романа „Пленената вселена“ (La Kaptita Universo) от световноизвестния фантаст и есперантист Хари Харисън, който почина неотдавна. (Вижте статията по този повод.)

Записът трае близо осем часа и е озвучен и издаден на компактдиск от Андрей Григориевски, като за основа е ползван текстът на изданието от 2001 г. на руското издателство „Импето“.Създателите на трилогията за ловци на вампири „Блейд“ с Уесли Снайпс в главната роля са големи фенове на култовия филм на есперанто Incubus (в главната роля – William Shatner).

Затова в последната част от трилогията Blade: Trinity по два начина е използван международният език – есперанто се говори в диалози от самия филм и в телевизионен запис на филма Incubus, който се вижда и чува в една от сцените на филма.

На следващите видеа можете да видите откъси от диалози и от вмъкнатите на телевизионен екран сцени. За съжаление качеството на видеата не е добро.


Още за 2004 г. – в Уикипедия.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>