Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

60 години от създаването на Българския есперантски театър – честване на 13.12.2018 г. в София, ул. „Веслец 12“ от 18 до 20 ч. Заповядайте!

teatar-maski1
Тържествено честване на 60-годишнината
от създаването на Българския есперантски театър

(на 13 декември 2018 г. от 18 до 20 часа в галерията на
Полски институт в София, ул. „ Веслец“ № 12)

Българският есперантски театър е уникална в световен мащаб формация от професионални актьори, които са изнасяли десетки представления на есперанто пред международна публика в над 30 страни. Пиесите са преводи от български автори и световни класици или оригинални произведения на есперанто.

Театърът е създаден през 1958 година от актьори от театър “Народен фронт”, а някои ветерани като Белка Белева и Анани Анев играят в БЕТ до края на живота си.

През 70-те и 80-те години в него се включват главно актьори от Народния театър “Иван Вазов”, сред които са Петър Василев, Маргарита Дупаринова, Коста Цонев, Искра Радева, Ванча Дойчева, Адриана Андреева и много други.

През 1989 г. съставът на БЕТ е обновен с таланти от Младежкия театър (Николай Бинев, Николай Узунов, Венета Зюмбюлева и др.).

Членове на БЕТ са били и популярни от телевизионния екран лица като рекордьора в българския тв ефир Петър Вучков, Жоржета Чакърова и др.

В състава на театъра, освен много народни и заслужили артисти, са участвали и носители на високи държавни отличия за заслуги в областта на културата като организатора и преводача Кирил Дражев (орден “Кирил и Методий”), а също и именити български режисьори като проф. Кръстьо Мирски, Крикор Азарян и др.

На тържественето честване ще присъстват актьори и други личности, свързани с историята БЕТ. Ще видим снимки и видеа от спектакли и интересни моменти от живота на театъра и неговите актьори.

Очакваме публика от София и от страната.

Заповядайте!

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>