Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

65-и конгрес на Българския есперантски съюз – Сливен, 6-8 септември 2013

Ежегодното общо събрание на Българскя есперански съюз обикновено се провежда в началото на месец септември. Тази година националният конгрес на БЕС се състоя в Сливен от 6 до 8 септември.

Както обикновено, на конгреса присъстваха и делегати, и много гости от страната и чужбина.

Конгресът, който тази година беше изборен, гласува председател на БЕС през следващия 3-годишен мандат да бъде инж. Борис Гаджанов от Велинград. В Управителния съвет на организацията се включват още: Мая Горова (заместник-председател), Георги Михалков (гл. редактор на сп.”Български есперантист”), инж. Веселка Камбурова и Снежинка Ангелова. Избрана е и Контролно-ревизионна комисия в състав: Антоанета Николаева (председател), Гена Антонова и Тодорка Стоянова.

Много печатни и електронни медии отразиха конгреса. Ето някои публикации в Интернет:

Българско национално радио / Sliven.Net / Дарик Нюз

Трябва да коригираме 2 грешки, допуснати в голяма част от публикациите.

  • Конгресът, проведен в Сливен, е национален, а не международен. Грешката е обяснима, тъй като есперантското движение по своята идея е интернационално, освен това на националните конгреси редовно присъстват чуждестранни есперантисти.
  • Председател на БЕС до 65-ия му конгрес не е инж. Петър Тодоров (София), а проф. Божидар Леонов (Карлово). Инж. Тодоров, който е познат на журналисти и общественици като дългогодишен председател на БЕС, се срещна с представителите на медиите в качеството си на представител на Управителния съвет на съюза.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>