Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

66-и конгрес на Българския есперантски съюз – Велинград, 2-3 май 2014

Националният конгрес на БЕС тази година беше проведен по-рано от обичайното – през май вместо през септември. От една страна, промяната на датата се дължеше на организационни причини и даде възможност за по-ранно утвърждаване на годишния бюджет и план за работа на организацията. От друга страна, благодарение на почивните дни в началото на май беше отделено повече време за богата културна и развлекателна програма.

На 2 май беше възстановена Учителската секция към БЕС, на която предстои сериозна работа. Основната задача е във възможно най-кратки срокове да се адаптират учебните програми по есперанто към изискванията на Европейската езикова рамка, която е стандарт в чуждоезиковото обучение у нас и в редица страни в Европейския съюз.

В салона на художествената галерия „Баба Цвета“ беше направено представяне на новата книга на есперанто „Mara Stelo“ („Морска звезда“) от Георги Михалков. Накратко бяха анонсирани и две други новоизлязли заглавия: стихосбирка от слепия есперантист Тодор Шошев и автобиографична книга от Димитър Папазов, активист на есперантското движение.

Най-важната задача пред Общото събрание беше дискусията и приемането на нов устав на БЕС. Предишният устав, приет от 53-тия Извънреден конгрес на сдружението на 10.11.2001 г., имаше нужда от сериозна преработка, за да отговаря на съвременното състояние на организацията и да способства нейното бъдещо развитие. Благодарение на интензивна предварителна подготовка, в която активно се включиха есперантски дружества и членове на съюза, Общото събрание успя само за няколко часа да обсъди спорните точки и да приеме новия устав на 3 май. Гостите на конгреса, които не участваха в деловата работа на Общото събрание, през това време разгледаха забележителностите на града и околностите. Конгресът завърши с културна програма.

От 4 до 6 май част от участниците в 66-ия конгрес на БЕС се включиха в тридневна екскурзия до Истанбул.

Събитието беше отразено от много регионални и национални медии, сред които сайтът на община Велинград и Фокус радио.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>