Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

Международен ден на майчиния език – 2023

21 февруари 2023
Есперанто, международният помощен език, цели запазването на езиковото и културното разнообразие в цял свят. Използването на майчините езици в образованието е от изключително значение и гарантира по-добри възможности за социална и икономическа реализация на всеки.

tago-de-la-gepatra-lingvo-2023-BG-den-na-maychiniya-ezik-web


Послание на Световния есперантски съюз UEA по случай Международния ден на майчиния език, 21 февруари 2023 г.

Международният ден на майчиния език е създаден, за да подчертае важността на използването на майчиния език в преподаването в училищата. Децата учат най-добре на език, който разбират напълно, но твърде често получават инструкции на друг език, който разбират по-малко, ако изобщо разбират. В резултат на това те учат малко, губят интерес към образованието и не могат да се ориентират добре в съвременната икономика.

Скорошно проучване на Световната банка установи, че близо 37 процента от учениците в страните с ниски и средни доходи се обучават на език, който не разбират. Езиковите права и правото на образование са неразривно свързани.

Чрез зачитането на всички езици се насърчава единството между многообразието и международното разбирателство. Освен това културното и езиковото многообразие са основа за устойчиви общества.

Езиците играят важна роля в развитието, ако се използват за насърчаване на културното многообразие и междукултурния диалог. Чрез езиците могат да бъдат засилени сътрудничеството, образованието, приобщаването, културното наследство, науката и политическото участие. Толерантността и уважението са пътищата за това развитие. Най-важното: чрез ефективно и разбираемо използване на езици се насърчава образованието, културното участие и икономическият просперитет.

Припомняме ви трите принципа на ЮНЕСКО във връзка с езика и образованието:

  • Преподаване на родни езици (изграждане на съществуващи знания);
  • Многоезично образование на всички нива (равенство);
  • Междукултурно образование.

Тези принципи имат за цел същевременно да изградят висококачествено образование и да насърчават мирни общества с пълно уважение сред своите членове.

Езиците предават и съхраняват култури и знания, а културният обмен обогатява всички ни. Като асоциация, която работи за разрешаването на езиковите проблеми в международните отношения и улесняването на международната комуникация, Световният есперантски съюз UEA се присъединява към призива на ЮНЕСКО към всички страни да подкрепят опазването и защитата на всички езици, използвани от народите по света , сред които местните езици, на които се обръща специално внимание в настоящото Десетилетие на местните езици.


Вижте предишни публикации по темата тук >>>

Чуйте едно интервюто на БНР с Мариана Евлогиева: Есперанто – екзотичен и в помощ на малките езикови групи.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>