Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

125+ дни EspeReto.com

Сайтът EspeReto.com стартира на 26 юли 2012 г. в чест на 125-годишнината от издаването на първия учебник по есперанто.

В продължение на 125 дни ежедневно представяхме по една година от историята на международния език и есперантското движение по света и в България. Разбира се, тези 125 статии, които вече излязоха в рубриката 125+ летопис, далеч не изчерпват всичко важно и интересно, затова занапред ще се случва да обновяваме вече излезлите публикации. Ще съобщаваме за корекции и добавки, така че досегашните редовни читатели да могат да следят актуализациите.

Наш нов приоритет са актуалните новини. Ежедневно се случват достатъчно интересни неща, свързани с есперанто, така че ще се стараем поне 2-3 пъти седмично да публикуваме нови статии в рубриката Актуално.

А сега – малко статистика от първите 125 дни на EspeReto.com:

Досега сайтът е посетен от 56 страни. Едва десетина от уникалните посетители са влизали в сайта само по веднъж, но затова пък дори еднократните посетители са разгледали впечатляващ брой страници – рекордьор е аржентински посетител с цели 36 отворени страници!

Както и може да се очаква, мнозинството от читателите са от България – все пак още не сме стартирали разделите на есперанто, предназначени за международна публика. Но с помощта на Google Translate над 1/3 от страниците са четени на чужди езици.

На второ място по брой отворени страници са посетителите от САЩ, които изпревариха руските читатели.

Малко изненадващо е петото място – Тайланд, тъй като нямаме контакти с тамошни есперантисти и не знаем какво точно е възбудило любопитството им.

Също изненадващо е посещението от Ирак – не ни е известно там да има активни есперантисти.

И като става дума за куриози: един много упорит посетител е търсил в Гугъл информация за Аржентина, като е изключвал други ключови думи със знака „-“ (минус). Гугъл също така упорито го е пращал да чете EspeReto.com.

Една от любопитните заявки за търсене е: „Аржентина -футбол -волейбол -спорт -времето -Лондон -мач -Ангола -Бахрейн -математика -Австрия -гадже -фриганизъм -самолетни -ЛОЛ -тенис“.

Съжаляваме, че сигурно скоро ще изгубим този читател, защото есперантистите по света се занимават с какво ли не и ние също ще пишем на всякакви теми. Точно така – дори и за футбол, математика, гаджета и фриганизъм! 😀

В рубриката Я! Ново в сайта ще ви информираме за това, което се случва в EspeReto.com, а също и за съвместните проекти, за които вече имаме много покани от други сайтове и организации.

Разбира се, ще даваме думата и на вас, читателите, да кажете какво харесвате и какво още искате да проучим, напишем и направим.

Искрено се надяваме да си бъдем взаимно полезни. 🙂

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>