Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

2011 – Есперанто, година 125

През 2011 есперанто навлиза в юбилейната си 125-та година.10 години след началото, през 2010 г. есперантската Уикипедия достига близо 150 000 статии и е на водещи позиции сред езиковите версии на свободната онлайн енциклопедия.

По повод на десетия рожден ден уикипедисти есперантисти се събират в Чехия за първата есперантска Уикимания.

Есперантската Уикимания е уникална с това, че едновременно е и интернационална, и среща на авторите и редакторите на един език.

Подобни международни срещи се провеждат ежегодно и събират сътрудниците на всички езикови версии. На тях редовно присъстват и голям брой есперантисти.

За есперантската версия на Уикипедия вижте и статията за 2001 г.През 2011 г. се ражда идеята за „якото младежко радио“ Muzaiko.

След няколко месеца започват редовни ежедневни излъчвания в Интернет на 3-часова програма, която се повтаря 6 пъти в денонощието, така че може да се слуша в удобно време от международната публика от десетки страни по света.

Програмата включва както много музика, така и интервюта, новини и други материали, например записи от театрални постановки и подобни. Макар че се прави изцяло на доброволчески принцип, програмата е на много високо професионално ниво и е интересна както за начинаещи, така и за опитни есперантисти; дори за неесперантисти, които искат да чуят как звучи есперанто или просто да послушат музика.

Вижте публикацията, в която вече подробно представихме радио Muzaiko. В нея ще намерите информация как може да слушате радиото – включително и директно от нашия сайт espereto.com.


Още за 2011 г. – в Уикипедия.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>