Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1937 – Есперанто, година 51


През 1937 г. Българското национално радио започва редовни емисии за чужбина на италиански, немски, френски, английски и есперанто.

Но началото на пробните чуждоезикови предавания на БНР е от 1936 г., като първият използван език е бил есперанто.

В сайта на радиото пише:

В този период от развитието на Българското радио започват да се излъчват и емисиите за чужбина на къси вълни. През 1936 г. започват излъчванията само на есперанто. От 1 май 1937 г. започват да се излъчват емисии за чужбина на италиански, немски, френски, английски и есперанто. На 3 октомври 1937 г. се открива предавателят на Вакарел, оборудван от фирмата “Сименс” и в Европа вече се чуват българските емисии на чужди езици.

Блогът „Петък 13“ цитира по-подробна информация. (За съжаление тази страница в момента не може да бъде открита в сайта на радиото.)

Предаванията за чужбина бяха въведени през 1936 г. само на Есперанто, а след 1 май 1937 г. системно, пет пъти седмично, на френски, немски, английски и италиански езици. […] Емисиите на Есперанто се четат от индустриалеца Стефан Ганчев и графика от Държавната печатница Кирил Дражев.


В навечерието на Втората световна война есперантското движение буди големи подозрения у всички диктаторски режими, тъй като то се основава на преки лични международни контакти и създава условия за свободен обмен на информация. В много страни есперантистите са подложени на репресии, а техните организации са смазвани по всякакъв начин.

В СССР през 1937-1938 сталинският режим провежда „голяма чистка“. Съветският есперантски съюз е обявен за „международна шпионска организация“ и е ликвидиран чрез серия от арести.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>