Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

110 г. от рождението на актьора Петър Василев

petar-vasilev-1-isakПетър Василев започва своята кариера в началото на 30-те години на миналия век при ненадминатите до ден днешен колоси като Роза Попова, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров, Кръстьо Сарафов. Роден на 9 октомври 1911 г. в с. Сладък кладенец, Старозагорско, той завършва гимназия в Казанлък, където разпалено декламира стихове по ученически утра и вечеринки.

Като съвсем млад попада в театралния кръжок на именитата актриса и режисьорка Роза Попова, на която той има и изключителния шанс да партнира на сцената. Забелязала артистичната му дарба, тя веднага му възлага отговорни роли – Макс в „Родина“ на Зудерман и Освалд в „Призраци“ на Ибсен. Впечатлена от вглъбеното му отношение към работата и от неистовото желание да стане артист, Роза Попова го праща при актьора Стефан Киров – председател на Съюза на артистите.

Колко силно е било желанието на Петър Василев да постъпи в театър говори фактът, че поради липса на средства той извървява над 300 км. пеш (безпрецедентен случай в нашата театрална история!), за да се добере до гастролиращия в Лъджене (днешен Велинград) Пловдивски общински театър с единственото желание да бъде приет в неговия състав.

Но, уви, местата в трупата вече са попълнени и добросърдечният Стефан Киров го подпомага парично, за да се върне този път с влак до София и да потърси място в някой друг театър. Но и тези трупи вече са попълнени в началото на сезона… И така загубилият всякаква надежда да започне в професионален театър Петър Василев споделя със своя верен приятел – писателя Вичо Иванов – своята тъжна одисея… Именно с неговата съдбовна намеса Петър Василев най-после постъпва в състава на Варненския общински театър. А именитият актьор Стоян Бъчваров става първият директор и художествен ръководител на постигналия най-после своята мечта младеж. Точно Бъчваров е и най-големият му учител по актьорско майсторство. Неговите завети Василев ще спазва до края на живота си и ще остане завинаги верен на напътствията му: „Никога да не се отказваш от роля, мойто момче! Аз съм играл всякакви – и селяни, и слуги, и занаятчии, и глупци… Роли, каквито харесвам и каквито не харесвам. Сърцето не ми позволи да ги откажа. И съм си мислел, че ако откажа да ги играя, ще обидя тази категория хора в живота!“ Много години по-късно, в края на своя живот Петър Василев ще каже в едно интервю: „Толкова години бях на сцената, но по-добър, по-етичен, по-скромен и по-чист човек от Бъчваров не срещнах! Като мисля за него, сещам се за думите на Лудвиг ван Бетховен: „Не признавам друго превъзходство освен добротата“!

Петте сезона във Варненския театър са театралната академия за Петър Василев. На сцената на този театър той бързо се утвърждава като перспективен талантлив артист, на когото се възлагат големи надежди. Веднага става любимец на малки и големи. Един от най-ангажираните е в представленията на Детския театър. Работата му тук с големите майстори на сценичното изкуство като Бъчваров, Сарафов, Георги Стаматов, Цено Кандов, Юрий Яковлев са неповторима школа за него. Силно впечатлен от талантливата му игра, лично Кръстьо Сарафов предлага този млад негов колега по изключение да бъде приет направо за редовен член на Съюза на артистите. А това вече широко отваря вратите пред всеки млад човек.

Точно тук във Варна започва и големият път за самоусъвършенстване и духовно израстване на Василев. Почва сам да учи немски, френски. По онова време е много модно и прогресивно да си и есперантист. Във Варна летуват много чехи, австрийци, германци. Много от тях – есперантисти. С езика на д-р Заменхоф Петър Василев напредва също много бързо. Установява дълголетни връзки с есперантисти от цяла Европа.

Години по-късно той ще участва в Българския есперантски театър с ръководител Кирил Дражев. С Есперантския театър години наред разнасят славата на България по света – гастроли на световни есперантски конгреси във Виена, Атина, Копенхаген, Хамбург, Лондон, Будапеща, Хелзинки, Ленинград (днешен Санкт Петербург), Париж… При пълни салони и най-ласкави отзиви в пресата!

Творческият път на Петър Василев минава през сцените на Пловдивския и Русенския театър докато през 1944 г., съвсем заслужено, великият Стоян Бъчваров го препоръчва за актьор на директора на Народния театър – поета Трифон Кунев и на драматурга Николай Лилиев като свой млад заместник и бъдещ изпълнител на неговия репертоар: „Аз съм вече стар, скоро ще си отида, посочвам човека на моите роли.“

За последен път публиката го гледа в грандиозния гала-спектакъл „И театърът пътува“, посветен на 100 годишнината на Народния театър „Иван Вазов“ (2004 г.).

През своя дълъг творчески път Петър Василев работи с няколко поколения актьори, режисьори, драматурзи, сценографи. Сред тях блестят имената на Роза Попова, Сарафов, Бъчваров, Георги Стаматов, Юрий Яковлев, Петя Герганова, Зорка Йорданова, Владимир Трандафилов, Иван Димов, Николай Лилиев, Масалитинов, Николай Фол, Никола Икономов, Магда Колчакова, Петко Атанасов, Никола Попов, Никола Балабанов. Десетилетия той бе живата връзка с онова знаменито актьорско поколение, което идва още отпреди Втората световна война и предава на следващото правилата на изключителното актьорско присъствие на сцената и в живота.

Стотици са майсторски изваяните от него неподражаеми роли в театъра, киното, телевизията, радиото – Исак от „Иванко“ на Васил Друмев, Златил и Васил Ваклин в „Боряна“ и Кокичков в „Милионерът“ на Йордан Йовков, Мравката и Мавроди в „Хъшове“, чорбаджи Мичо и Генко Гинкин в „Под игото“ на Иван Вазов, Гаврило Тръбача в „Егор Буличов“ от Максим Горки (в ненадминат дует с Кръстьо Сарафов), Нароков в „Таланти и поклоници“ от Ал. Островски, Ален в „Училище за жени“ от Молиер, Свистиков в „Сенки“ на Салтиков-Щедрин, Гица Пристанда в „Изгубеното писмо“ от Лука Йон Караджале, Цървенака в „Снаха“ на Георги Караславов, Бридуазон в „Сватбата на Фигаро“ от Бомарше и още много, много други.

Непрекъснатото му общуване, до последния ден от неговия 98 годишен живот, с велики автори от българската, руската класическа и европейска литература допринася изключително за изграждането на една голяма духовна култура, въз основа на която се оформят безкомпромисните му критерии за голямо театрално изкуство. Принципи, на които той остава верен до края на своя живот.

По спомените на неговите колеги и партньори от Народния театър „Иван Вазов“, Петър Василев е характерен артист, с вродено невероятно чувство за мярка. Актьор с огромна енергия на сцената, ненадминат майстор на ярки сценични образи. Достолепен носител на особения морал и етика от предишни поколения творци, положили непоклатимите основи на националния ни театър.

Две години след смъртта му на 6 август 2009 г., издателство „Сиела“ пуска от печат луксозната книга-албум „Със сърце и душа“, придружена от DVD диск. Книга, чието ядро са спомените на Петър Василев за близки негови приятели – Симеон Радев, Михаил Арнаудов, Николай Лилиев, както и за знаменити артисти на Народния театър. Книга, достоен завършек на един достойно изминат творчески път и на един достойно изживян живот!

На 16 октомври (събота) т.г. по инициатива на председателката на читалище „Просвета – 1898 г.“ в родното му село Сладък кладенец – Екатерина Иванова и със съдействието на кметството – ще се състои паметно утро, посветено на 110 години от рождението на големия артист Петър Василев. Ще има кратка художествена програма. Слово ще произнесе д-р Стойка Кайракова. Ще бъде открита експозиция с документи и предмети на актьора. Детската театрална трупа отсега нататък ще бъде наименувана на Петър Василев.

 

Българските медии за 110-годишнината от рождението на Петър Василев

Петър Василев – интелектуалецът на Народния театър – в сайта на Българската телеграфна агенция

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му – Мила Маринова от Радио Стара Загора разговаря с дъщеря му Румяна Василева

Талантливите хора никога няма да свършат – в „Легендите на София“ по БНР

Петър Василев – 110 години от рождението на легендата на Народния театър – в сайта Дромомания.

110 г. от рождението на актьора Петър Василев – в предаването Култура.БГ по БНТ. С участието на Антон Радичев, Стоян Пепеланов и Румяна Василева.

Публикации, свързани с Петър Василев в EspeReto.com

105 години от рождението на големия български артист (9 октомври 1911 г. – 6 август 2009 г.)

По световни сцени с Българския есперантски театър (Някои роли на Петър Василев в Български есперантски театър (БЕТ) с ръководител Кирил Дражев)

Вижте още >>>

Снимки от личния архив на дъщерята на актьора

Петър Василев: Коронна роля - Исак от Иванко на Васил Друмев

Коронна роля – Исак от Иванко на Васил Друмев

 

Петър Василев: Винаги ярък и впечатляващ - Мавроди в Хъшове на Иван Вазов

Винаги ярък и впечатляващ – Мавроди в Хъшове на Иван Вазов

 

Петър Василев: 62 години неразделни със съпругата Мария

62 години неразделни със съпругата Мария

 

Петър Василев: Голям любител на природата и планините

Голям любител на природата и планините

 

Петър Василев: По върховете на театралното изкуство и планините

По върховете на театралното изкуство и планините

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>