Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

Ден на ООН – 24 октомври 2021

den-na-oon-2021-tago-de-un-2021Послание от Световния есперантски съюз UEA по повод Деня на Организацията на обединените нации, 24 октомври 2021 г.

На 24 октомври 2021 г. празнуваме 76 години на Организацията на обединените нации, най-всеобхватната международна организация, най-амбициозната проява на международната дипломация и в момента най-важната институция за намиране и насърчаване на глобални решения на глобалните проблеми.

Настоящите предизвикателства, от изменението на климата до неравенството между половете, от борбата до глада, от принудителната миграция до несправедливата дискриминация, от COVID-19 до нездравословните условия на живот, от дезинформацията до бедността, показват, че светът се нуждае от много повече многостранност и сътрудничество. И за това трябва да изградим ООН, от която се нуждаят народите по света.

Увереността и солидарността са основен път път към излекуване на света и изграждане на по-добро бъдеще. Приветстваме думите на генералния секретар Антониу Гутериш в неговата обща програма, че се намираме в повратна точка в историята: стъпката към по-устойчиво и мирно бъдеще за народите по света и за света като цяло зависи от нас, сегашното човечество – и от нашите решения. След няколко дни в Глазгоу ще започне конференцията на ООН за изменението на климата, на която ще се обсъждат не някои местни или регионални проблеми, нито глобални проблеми, а реалното бъдеще на планетата и заедно с нея и на човешкия вид. Дали този път, в тази Международна година на мира и доверието, ООН и нейните членове ще намерят смелостта да се изправят директно срещу този въпрос? Ще бъдат ли чути гласовете на хората на всички техни езици от ООН и различните държави?

Обръщаме специално внимание на основната роля на езиците за постигане на целите за устойчиво развитие. Трябва да слушаме всички гласове и да говорим с всички. Това ще бъде възможно само в свят, в който различните езици и техните говорещи ще бъдат напълно уважавани и ООН ще практикува максимално многоезичие и ще търси всички средства за преодоляване на езиковите бариери. Дискриминацията срещу отделните езици и техните говорещи е неприемлива.

Есперантското движение и Международният есперантски съюз UEA насърчават международното сътрудничество, разбирателство и приятелство. Чрез езика есперанто ние разпространяваме посланието на ООН до всички краища на света и чрез използването на езика практикуваме автентичен глобален диалог. Есперантистите участват активно в международни инициативи, а Международният есперантски съюз, в консултативни отношения с Икономическия и социален съвет на ООН, се стреми да разпространява, чрез международния език есперанто, информация за ООН и да набира подкрепа за организацията. Ние подкрепяме многоезичието, както и усилията за общуване на различните езици.

В този ден, изпълнен с надежда, каним всички да се съберат, за да реализираме целите на ООН: глобален мир, глобално прилагане на правата на човека и глобално устойчиво развитие.

Афиш на UEA по повод Деня на Организацията на обединените нации, 24 октомври 2021 г.

den-na-oon-2021-afish-tago-de-un-2021-afisho

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>