Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

1923 – Есперанто, година 37

През 1923 г. Онисабуро Дегучи, основателят на религиозното учение Оомото, започва да изучава есперанто. Под негово влияние се организират курсове за изучаване на езика от привържениците на Оомото с цел използване за международни контакти.

Под мотото “Един Бог, единен свят, един език за общуване” и до днес последователите на Дегучи са тясно свързани с есперантското движение. (Виж и статията за 1892 г.)


През 1923 г. започват да излизат „Internacia Medicina Revuo“ (Международно медицинско списание) и списанието „Sennaciulo“ (на български означава човек без националност).

„Sennaciulo“ е орган на SAT – Безнационалната световна асоциация.

Негов редактор през 1926 г. е българинът Иван Кръстанов.


В България Черният блок сваля чрез преврат правителството на Александър Стамболийски. Идеите на есперанто и вече доказаните възможностни за създаване на демократични международни контакти са в пълна противоположност на идеологията на фашисткия режим. Затова изучаването на езика в училища и курсове бива забранено.

Забранена е и Младежката есперантска лига, спира да излиза нейното списание „Есперантска младеж“. Това е огромна крачка назад от успехите през 1921 г. Не само младежкото движение е разбито, но и всички есперантисти стават политически неудобни и често са преследвани от властта.

До края на Втората световна война обстановката в България остава изключително неблагоприятна за развиване на есперантска дейност.


Повече информация за 1923 г. можете да намерите в Уикипедия.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>