Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

2008 – Есперанто, година 122Есперанто е кандидат за Нобелова награда за мир – тази новина разпространяват световните информационни агенции през 2008 г.

Всъщност е предложена кандидатурата не на международния език, а на UEA – Световния есперантски съюз.

Вносители на предложението са швейцарските депутати Gisele Ory kaj Francine John-Calame от град La Chaux-de-Fonds, където есперанто има много солидни традиции. (Вижте статията за CDELI.)

UEA не за пръв път се прелага за тази награда – правени са предложения през 1954, 1955 и 1988 г.

За Нобелова награда за мир е издигана кандидатурата и на отделни водещи фигури от световното есперантско движение – на инициатора на есперанто д-р Л. Л. Заменхоф (през 1907 г. и после още няколко пъти), на пастора-преподавател Andreo Cseh (1934 г.), на художника Felix Moscheles (1913 г.). За по-близки години няма сведения, тъй като архивите на номинациите се пазят в тайна 50 г. и само някои номинации стават известни.От 2008 г. международната служба за безплатно взаимно гостуване Pasporta Servo започва да работи и в електронен вариант. Достатъчно е да се включите в списъка и да публикувата адреса си в книжката или в уеб варианта.

Официалният сайт е pasportaservo.org.

Ако владеете есперанто в достатъчна степен, за да можете да общувате в ежедневни ситуации, това е начинът да намерите домакини във всички краища на света и да пътувате почти без разходи.

Pasporta Servo е услуга на TEJO – Световна есперантска младежка организация, но няма формално ограничение във възрастта на гостите и домакините.81-ият конгрес на SAT (Безнационалната световна асоциация) през 2008 г. се провежда в България – в Казанлък.

SAT е втората по членска маса международна есперантска организация. Тя възниква като работническа организация, но сред членовете й винаги е имало и много интелектуалци.

Най-голямата заслуга на SAT за световното есперантско движение е издаването на най-авторитетния есперантски речник PIV (Пълен илюстрован речник) и на неговия предшественик PV (Пълен речник на есперанто).


Още за 2008 г. – в Уикипедия.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>