Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

Международен ден на образованието 2022

mejdunaroden-den-na-obrazovanieto-2022-01-2424 януари се чества като Международен ден на образованието. По този повод трите най-големи световни есперански организации се обърнаха към ЮНЕСКО и ООН.

Послание от Световния есперантски съюз (UEA), Международната лига на учителите есперантисти (ILEI) и Световната младежка есперантска организация (TEJO) до ЮНЕСКО и ООН по повод Международния ден на образованието, 24 януари 2022 г.

„Образованието е изходът от бедността и основата за по-добро бъдеще“, казва една от многото организации, които ще отбележат Международния ден на образованието на 24 януари. Това е четвъртата година, в която Денят на образованието се отбелязва от ЮНЕСКО и ООН.

Въпреки похвалните усилия на ЮНЕСКО и други международни организации, пътят към задълбочено и справедливо образование остава блокиран пред милиони млади хора по света. През 2018 г. приблизително 260 милиона деца на тази възраст не са посещавали училище, а през април 2020 г., докато Covid-19 бушуваше, този брой временно скочи до 1,6 милиарда.

Ако всички деца по света се обучават на езици, които те напълно разбират и с достъп до съвременни технологии, способността ни да се справяме с глобалните проблеми ще бъде значително разширена, нашите резерви от човешки капитал ще бъдат много по-високи, а целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат много по-близо до изпълнение.

Есперантското движението твърдо подкрепя висококачественото образование за всички, включително образование през целия живот. Нашето движение обединява хора, виртуално и лично, чрез международния език, от много повече от сто страни по света. Много говорещи есперанто са учители и много са младите хора, които вярват, че международното сътрудничество е ключът към подобряването на човечеството и които общуват помежду си на един общ език в международна среда.

Призоваваме Организацията на обединените нации и ЮНЕСКО да засилят усилията си за подобряване на образованието за всички и да работят с всички онези, които вярват, че знанието носи разбиране, а разбирането води към по-добро бъдеще. Ние обещаваме нашето сътрудничество и подкрепа.

Припомняме, че есперанското движение от десетилетия си партнира с ООН и ЮНЕСКО по културни и образователни въпроси. Миналата година официалната анкета на ЮНЕСКО за бъдещето на образованието беше направена и на есперанто и в нея се включиха есперантисти от цял свят. Можете да видите подробности тук: ЮНЕСКО пита за бъдещето на образованието – първата анкета на есперанто.

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>