Esperanto English German Portuguese Russian Spanish

Безплатни курсове по есперанто за българи в Интернет:

Muzaiko

Слушайте радио, докато четете! Кликнете върху стрелката, за да включите/изключите радиото. Не затваряйте страницата!

Национална есперантска среща в София на 08.09.2018: Участие в Полското четене и Кръгла маса

(EO: Nacia E-renkontigho en Sofio je la 08.09.2018: Partopreno en la Pola publika legado kaj Ronda tablo)


Актуализация от 03.09.2018 >>>

Уважаеми съидейници,

Есперантско дружество “Дъга” – София ви кани да присъствате като гости на Полското национално четене с есперантско участие и да се включите активно в Кръглата маса на есперантски теми, които ще се проведат на 08.09.2018 г. в София.

 

kronitaj-libroj16:00-18:00 ч. – Полско национално четене в Книжен център Гринуич, бул. „Витоша” 37 (бившето кино „Млада гвардия”)

За трети път български есперантисти ще се включат в Полското национално четене, провеждано ежегодно в началото на септември. На този ден поляци и приятели на Полша из целия свят се събират и четат заедно едно предварително избрано произведение. Благодарение на това събитие се установиха много добри отношения между Българския есперантски съюз и Полския институт в София. Надяваме се съвместните инициативи между двете институции да станат още по-интензивни и плодотворни.

Български есперантисти ще се включат в официалната програма, организирана от Полския институт и Посолството на Република Полша. Ще бъдат прочетени откъси на есперанто, вкл. и на брайлов шрифт, от избрания тази година роман “Предпролет” на Стефан Жеромски. Ще информираме и за други есперантски инициативи, свързани с тазгодишното Четене.

Ако за пръв път чувате за Полското национално четене, можете да прочетете публикацията за миналогодишното събитие в сайта EspeReto.com: http://espereto.com/zapovyadayte-na-publichno-chetene-na-dramata-svatba-ot-stanislav-vispyanski-na-02-09-2017
kunveno-512:00-14:00 ч. – Кръгла маса в офиса на БЕС, ул. “Странджа” 79-81

Тъй като през миналите години на Четенето присъстваха не само съидейници от София, но и от други градове, искаме да използваме случая и да предложим разширена програма за този ден. Затова организираме и Кръгла маса на есперантски теми преди Четенето. Ще обсъдим актуални есперантски въпроси, сред които:

  • Честване на 100-годишнината на сп. “Български есперантист” през 2019 г.
  • Честване на 60-годишнината на Българския есперантски театър през есента на 2018 г.
  • Архивите на българското есперантско движение и 35 години от създаването на Българския есперантски музей.
  • Символи и ритуали на есперантското движение.
  • Финансиране на есперантски дейности чрез участие в проекти – обща информация и новини за проекта с ученици във Враца.
  • Новите технологии и есперанто. Как Фейсбук да работи за нас.

Ако имате идеи по темите от Кръглата маса, но не можете да присъствате, ще се радваме да ги споделите предварително, като пишете по електронна поща до посочения по-долу имейл адрес на Мариана Евлогиева или се свържете със нея във Фейсбук. Благодарим предварително!

 

Между 14:00 и 16:00 ч. ще разполагате със свободно време за обяд и придвижване до мястото на Четенето.

След 18:00 ч. можем, при желание от страна на присъстващите, да вечеряме заедно със съидейниците от София и гостите, които няма да отпътуват обратно същата вечер.
Моля, имайте предвид, че не предлагаме групова резервация за нощувки!

Препоръчваме ви, ако желаете сами да резервирате, да погледнете офертите в сайта Booking.com – за 08.09.2018 г. има над 70 оферти за места за настаняване на цени от 14 до 25 лева за легло. Можете да ги видите тук: >>>

 

Ако имате въпроси, можете да оставите коментар тук или да пишете във Фейсбук на Мариана Евлогиева: https://www.facebook.com/mariana.evlogieva

Информация можете да получите и от Веселка Камбурова на телефона на БЕС:
0898 84 85 57

 

Молим да потвърдите участието си предварително по имейл, със съобщение във Фейсбук или по телефона. Страницата на събитието е: Eсперантска среща: Участие в Полското четене и Кръгла маса

 

Ще се радваме да се срещнем в София на осми септември!

Мариана Евлогиева,
председател на ЕД „Дъга“

 

Как да стигнете до офиса на БЕС:

bea-kongreso-2016-strangxa-79-81-2

Вижте в Интернет точното местоположение и спирките на градския транспорт: BGMAPS / GOOGLE MAPS

 

Как да стигнете до Книжен център Гринуич:

Вижте картата в BGMAPS


Актуализация от 03.09.2018

Вижте прессъобщението на Полския институт в София и официалния афиш за публичното четене на романа „Предпролет“:

Благодарение на колегите от есперантското дружество в Бялисток и с любезното съдействие на неговия председател Przemys?aw Wierzbowski, вече разполагаме с корицата на есперантското издание, което всеки момент ще излезе от печат:

pola-legado-2018-kovrilpaghoj-web

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>